OTKUP POLISE ŽIVOTNOG OSIGURANJA OD WIENER STÄDTISCHE


Kako Vam krokodili ne bi otkinuli još od onoga što Vam je preostalo treba obratiti pažnju na sledeće:

Nakon što ste i/ili ako ste uopšte ustanovili da Vas je agent prevario, i da nema ništa od dobiti od 50% na osiguranu sumu ( privatna penzija ili renta), rešili ste da raskinete „ugovor“ i podignete ono što Vam krokodili ostavljaju.

Najpre treba utvrditi šta Vam ostavljaju, tj. koju su sumu sami sebe obavezali da Vam vrate ukoliko želite da prekinete da im dalje poklanjate novac.

Nakon što ste potpisali Ponudu krokodilima da se osigurate i uplatili prvu premiju dobili ste Polisu osiguranja gde piše koliku premiju plaćate, koliko godina plaćate i kolika Vam je osigurana suma u slučaju doživljenja, smrti i povrede ( za Classic mešovito osiguranje sa učešćem u dobiti). Dalje dobili ste uslove osiguranja i, ono što nas sada zanima TABELU REDUKOVANIH I OTKUPNIH VREDNOSTI.
To Vam je kao i polisa jedan kič šareni braonkasti papir koji imitira starinu mermera.
U gornjem levom uglu piše osiguranje života, broj polise i ponude kao i datum odašiljanja ovih dokumenta. U gornjem desnom uglu nalazi se logo Wiener Städtische. U sredini imate tri kolone, prva označava broj godina od početka osiguranja, druga redukovanu vrednost polise a treća OTKUPNU VREDNOST POLISE.

Ako Vas zanima  koliko krokodili treba da Vam daju za otkup Vaše polise onda ovako: Za prvu godinu, kada ste platili prvu premiju, redukovana i otkupna vrednost ( gledate vodoravno – nula). Za drugu godinu, redukovana vrednost, neka cifra, za otkupnu vrednost – nula).

I tako redom, tek za treću godinu sleduje Vam neka cifra i više od pola manja nego što ste uplatili. Dakle ako ste plaćali pet godina, spustite se do petice u prvoj levoj koloni pa onda vodoravno do kolone sa otkupnim vrednostima gde piše koliko treba da Vam vrate.

Vi ćete naravno pozvati Kol centar na 0800/200-800 i raspitati se o proceduri otkupa. Ljubazna, cvrkutava devojka uputiće vas da dodjete u pametnu zgradu na Novom Beogadu, u ul. Trešnjinog cveta br.1, da ponestete Polisu i Tabelu otkupnih vrednosti, da im to tamo ostavite i da čekate jedno 15 – 30 dana da Vam vrate ono što oni misle da vam pripada. Naravno to Vam neće reći, već samo da im predate navedena dokumeta.

Ako tako učinite postoji velika verovatnoća da će Vam dati i manje no što piše u tabeli, a vi pošto nećete više imati tabelu nećete ni znati koliko su Vam opet zakinuli, a neće imati ni kome da se žalite pošto nećete imati dokaz ..
Zato pre nego što im odnesete polisu i tabelu, obe fotokopirajete, overite u opštini ili sudu pa kad originale predate Štetiši, zahtevajte od službenika da Vam stavi potpis prijema na fotokopijama.

Oni će Vam poturiti jedan njihov formular da potpište i reći "Bez brige", ne potpisujte ga dok ga dobro ne pročitate i obavezno tražite kopiju za sebe.

Izbegavaće da vam daju kopiju formulara, kao i da potpišu Vašu fotokopiju polise i tabele, budite uporni, no ako i po cenu da Vam odbiju otkup, odbiju da Vam potpišu kopije - opet ćete imati šta da podnesete Narodnoj banci Srbije ukoliko Vas opet zakinu... 

Najverovatnije da tada neće jer će videti da niste ovca i da  ćete se boriti i za to što Vam je preostalo..


4 коментара:

 1. Evo i odgovora na ovo postavljeno pitanje...

  http://aleksandar.eror.me/blog/otkup-polise-zivotnog-osiguranja-zasto-dobijam-manje-od-onog-sto-sam-uplatio

  http://aleksandar.eror.me/recnik-pojmova/matematicka-rezerva

  ОдговориИзбриши
 2. Lepo ste objasnili zasto je tolika otkupna vrednost. Zasto onda u startu ne govorite klijentima tako, nego kazete da kada god posle trece godine stednje raskinemo svoj ugovor dobijamo celu svoju sumu samo bez kamate?

  ОдговориИзбриши
 3. Vi u Wineru bar dobijete nesto a ja u UNIQA osiguranju zamislite "Nemam prava na otkup" iako u clanu 14 na polisi pise da imam pravo da raskinem ugovor i otkupim svoje osiguranje posle tri godine tj. posle uplate tri premije...a ja sam uplatila 6 premija. Hocu svoj novac nazad. Ja sam potpisala ugovor o osiguranju tek kad sam se uverila da cu jednog dana ako ne budem vise imala para da uplacujem ili ako mi neovac bude trebao za "nedajboze" moci danesmetano ga podignem. A sad moram da pisem zahteve,zalbe i kopam po internetu i trazim svoja prava na svoj novac. Sta da radim? KOme da se obratim?

  ОдговориИзбриши
 4. Naravno, Olivera, možete se odmah obratiti Narodnoj banci, ali če Vas oni takođe uputiti da od Uniqa osiguranja dobijete nekakav odgovor na Vaš zahtev, pa tek kada nakon 30 dana, ako ne odgovore ništa, da se obratite NBS koja će od Uniqa osiguranja tražiti objašnjenje.

  ОдговориИзбриши